Opozitia Mercur in Taur – Marte Rx in Scorpion

„Există o legendă despre o pasăre care cântă o singură dată în viaţă, mai dulce decât orice altă vietate de pe faţa pământului. Din momentul în care îşi părăseşte cuibul, caută un copac cu spini şi nu-şi găseşte odihna până nu-l află. Apoi, cântând printre ramurile sălbatice, ea se aruncă singură în spinul cel mai lung şi mai ascuţit. Şi, în extazul morţii, ea se înalţă deasupra propriei agonii, scoţând un tril mai dulce decât al privighetorii sau al ciocârliei. Un cântec al cărui preţ suprem este însăşi existenţa. Întreaga lume înmărmureşte ascultându-l şi Dumnezeu în paradisul său zâmbeşte. Pentru că ceea ce este mai bun în viaţa noastră se obţine numai cu preţul unei dureri existenţiale… Ori cel puţin aşa spune legenda”

(Colleen McCullough – “Pasărea Spin”)

Pe data de 9 iunie 2016 are loc opoziția Mercur – Marte la gradul 25 pe axa Taur-Scorpion. Dacă luăm în considerare un orb de 5 grade, această opoziție ne influențează în perioada 6 – 13 iunie.

Mercur în Taur ne face organizați, disciplinați, liniștiți, calmi. Gândim practic și pe termen lung. Operațiunile financiare, materiale, practice, ne ocupă gândurile.

Marte în Scorpion reliefează emoții și dorințe profunde, puternice. Energia se manifestă în special la nivel psihic, interior. Fiind și în mișcare aparent retrogradă, acțiunile sunt discrete, secrete, la nivel subtil, având uneori nuanțe oculte.

Sunt puse față în față astfel gândurile practice cu dorințele profunde. Banii și posesiunile materiale vis-a-vis de acoperirea unor traume interioare care te împing către  acumulările fizice.

Nu este o situație comodă, ci un punct de cotitură. Să vedem de unde au pornit toate acestea.

Opozitia Mercur - MarteAtunci când studiem un aspect astrologic ar fi bine să-l raportăm la ciclul planetar din care face parte. Un ciclu începe de la conjuncția dintre cele două planete și se sfărșește la următoarea conjuncție dintre ele. Toate aspectele care se formează între aceste două momente nu sunt decât pași pentru îndeplinirea drumului început.

Acest ciclu a început pe 16 iulie 2015, la gradul 14 Rac. Planeta guvernatoare a acestei zodii este Luna: emoțiile noastre, copilăria, mama, feminitatea. Racului îi corespunde Casa 4: căminul, familia, teritoriile natale. Mercur, așa cum am văzut, sunt gândurile, Marte, acțiunile noastre. Sintetizând, acest ciclu Mercur – Marte în care ne aflăm presupune luarea unei decizii cu privire la casa sau căminul nostru pe baza unor emoții profunde.

Între 6 – 13 iunie 2016, odată cu opoziția Mercur – Marte, ne aflăm exact la mijlocul ciclului mai înainte menționat. Până acum s-au acumulat idei, au avut loc diverse evenimente Acum trebuie să luăm o hotărăre, să ne desprindem de trecut cu adevărat. Nu este ușor. Mercur abia și-a depășit ciclul retrogradării. Marte este încă în mișcare aparent rerogradă. Gândirea noastră este practică și hotărâtă, dar mult prea mercantilă. Am dori din tot sufletul să luăm o hotarare, dar asta înseamnă să trecem peste anumite râni interioare care nu s-au vindecat încă. Rațional știm ce vrem dar pentru a realiza acest lucru trebuie să ne dăm seama “de ce?”. Iar atunci când înțelegem, vedem cu o luciditate rară că nu dorim de fapt bani, avere, case, lucruri, ci o familie, confort interior. Ce faci? Ce alegi? Ești exact la jumătatea drumului, decizia îți aparține.

Pentru a ilustra aspectele astrologice ale acestor zile am ales romanul și filmul “Pasărea Spin”. O frumoasă poveste de dragoste, veți spune. Soare în conjuncție cu Venus în Gemeni. Multiple răsturnari de situație – crucile cosmice pe semne mobile de care am vorbit în articolul anterior. Un el (Ralph) și o ea (Meggie) care se iubesc toată viața, indiferent de greutățile prin care trec.

De ce a avut atât de mult succes această poveste? Romane și filme de dragoste sunt cu miile. Conjuncția Soare Venus în Gemeni este în fiecare an. Luna Noua în Gemeni de asemenea.

Cartea “Pasărea Spin” are la baza de fapt lupta pentru un domeniu întins și valoros din Australia: Drogheda. Opoziția Mercur – Marte. Dacă acesta nu ar fi existat, restul nu s-ar fi povestit. Domeniul aparține unei femei in vărsta, fără moștenitori direcți. Ralph este un preot catolic. Ar putea avansa în funcție dacă pune mâna pe pământ în numele Bisericii. Meggie face parte din rudele îndepărtate și sărace care vin să locuiasca la fermă, cu speranța că ar putea să o moștenească într-o buna zi. Pământul îi dezbină și îi învrăjbește pe toți. De fapt fiecare personaj din roman are vechi râni interioare, iar pământul ar fi un instrument pentru a se răzbuna. În definitiv nimeni nu dorește ferma în sine pentru el și în final nimeni nu obține nimic.

La prima vedere Meggie, fata de la țară obișnuită cu munca și care apreciază valorile tradiționale este o metaforă pentru Mercur în Taur. Ralph, preotul care nu poate renunța la vocația sa și dă mereu înapoi în fața iubirii este Marte Rx în Scorpion. Sau tocmai invers, Meggie este cea care dovedește tărie de caracter, cea care renunță la tot pentru iubirea sa, cea care suferă în tăcere ani de zile, cea care se răzbună în final – Marte Rx în Scorpion. Ralph dorește pământul doar pentru a putea avansa în ierarhie și pentru el funcția și valorile materiale primează în fața dragostei – Mercur în Taur. De fapt relația dintre ei este una de tip Mercur în Taur în opoziție cu Marte Rx în Scorpion, cele două personaje pendulând pe rând între cele două extreme. Reacție și contrareacție. Iubire și răzbunare. Acumulare și renunțare. Toate aceste sentimente extrem de profunde și intime, aflate sub presiunea concretă a factorilor materiali exteriori. A avea nimic și a renunța la tot. A-ți da seama într-un final, cu o luciditate scorpionică extraordinară că nu poti înmagazina sentimente la fel cum faci acest lucru cu banii. A realiza, dupa ce ai obținut ce ți-ai propus, că de fapt in viața alte lucruri sunt mai importante.

 

“Abia dacă mai simțea durerea, atât era de concentrat asupra braăelor lui Meggie care-l imbrațișau, asupra felului cum își odihnea capul pe pieptul ei. Reuși să se întoarcă până îi întălni ochii și o privi intens. Încerca să-i spună “Iartă-mă”, dar văzu că fusese de mult iertat. Ea știa că luase ce fusese mai bun în el. Apoi mai dori să spună ceva, atât de bine, atât de potrivit, încât ea să fie pentru tot restul vieții consolată, dar înțelese că nici acest lucru nu era necesar. Oricăt de grea ar fi fost povara, ea o putea duce. Asa că închise ochii și i se abandona, încercând să găsească pentru ultima dată uitarea in brațele lui Meggie.”

(Colleen McCullough – “Pasărea Spin”)

 

P.S. Colleen McCullough, cea care a scris romanul “Pasărea Spin” are Soarele în Gemeni și Mercur în Taur în opoziție cu Marte Rx în Scorpion în astrograma natală.

Comments are closed