Luna Plina pe Axa Scorpion – Taur 27 aprilie 2021

Unde se duce sufletul, cand se duce?
Portretul lui Dorian Gray
Fiecare om are o poveste. Si fiecare suflet are o poveste. Cand omul si sufletul sau au aceeasi poveste, omul este fericit, iar sufletul multumit. Cand omul si sufletul sau au povesti diferite, intervine un conflict.
Luna Plina din 27 aprilie ne spune povestea Soarelui din Taur, in opozitie cu povestea Lunii din Scorpion, si in conflict cu Saturn din Varsator.
Omul este o fiinta materiala, cu nevoi fiziologice si placeri pamantesti. Ne place sa iubim si sa fim iubiti, sa ne bucuram de viata, sa ne infrumusetam, sa acumulam lucruri si sa ne desfatam. Aceasta este povestea generala a Soarelui in Taur. Omul, in esenta sa materiala, este un copil al pamantului. Se bucura de natura, de ce-l inconjoara. Venus, guvernatoarea Taurului, evidentiaza tot ceea ce e mai frumos la noi.
Sufletul cuprinde emotiile noastre. Ne defineste ca fiinte superioare in raport cu animalele. Sufletul iubeste si sufera. Iar atunci cand preia din subconstient toate fricile si frustrarile noastre, isi spune propria poveste. Luna in Scorpion. Sufletul, in esenta sa emotionala, este un copil al subconstientului. Pluto, guvernatorul Scorpionului, ingroapa in adanc tot ceea ce ne doare.
Luna Plina pe Axa Scorpion – Taur aduce in discutie conflictul dintre om si sufletul sau. Cu cat inaintam in viata, cu atat mai mult incercam sa ne integram in cotidian, in societate, sa ne dezvoltam si sa ne satisfacem ego-ul. A fi un om realizat in ziua de azi inseamna sa ai bani, proprietati, pozitie, job bun. Ne croim un drum in viata in functie de toate acestea. In acelasi timp, la polul apus, incepem sa acumulam frustrari in suflet. Orice castig material e platit cu o bucatica de suflet. In acest moment povestile omului si ale sufletului se despart, Soarele e in opozitie cu Luna. La nivel concret observam acest lucru foarte simplu daca privim in jur: o operatie estetica se naste din neiubirea de sine, o masina luxoasa e nevoia de atentie, o casa mare e lipsa unei familii iubitoare, o bijuterie scumpa e cumparata din nevoia de autoapreciere si valorizare. Cu cat omul are mai multe, cu atat sufletul are mai putine. Se naste o prapastie intre ele. O opozitie. Omul inainteaza pe drumul vietii, iar sufletul se duce …

Unde se duce sufletul, cand se duce?
“Sufletul e o realitatea cutremurătoare. Nu poate fi cumpărat, nu poate fi vândut și scos la mezat. Poate fi însă otrăvit sau adus la desăvârșire. Există câte un suflet în fiecare dintre noi. Asta o știu.” (Oscar Wilde – Portretul lui Dorian Gray)
In anul 1890, scriitorul Oscar Wilde a publicat un roman care a iscat multe controverse. Dorian Gray, personajul principal, are un tablou care imbatraneste in locul sau. La prima vedere tema e una pur estetica: frumusetea fizica. Totusi, pe parcursul romanului, observam ca tabloul nu preia pur si simplu doar degradarea fizica, ci si pe cea morala. Toate durerile, frustrarile eroului se duc tot acolo. Tabloul imbatraneste, dar si sufera, se urateste, se imbolnaveste. Tema romanului este de fapt vanzarea sau negarea propriului suflet. “Celui mai curajos dintre noi ii e frica de el insusi. Mutilarea, proprie salbaticului, isi manifesta supravietuirea tragica in negarea de sine care ne ruineaza vietile. Suntem pedepsiti pentru refuzurile noastre. Fiecare impuls pe care ne chinuim sa il sufocam ne staruie in minte si ne otraveste.”
Unde se duce sufletul, cand se duce?
In romanul lui Oscar Wilde, sufletul lui Dorian s-a dus in tablou. In viata fiecaruia dintre noi, se duce unde il alungam, sau unde il izolam noi. In copii, in arta, in vise.
In Scorpion, sufletul se camufleaza in inconstient, ca un vulcan adormit.
Luna Plina pe Axa Scorpion – Taur e ca un cutremur care trezeste un vulcan. E momentul ala in care constati ca ti-ai pierdut sufletul. E momentul in care sufletul acumuleaza atata durere, ca explodeaza in viata ta perfect ordonata de animal social. Reactia umana e una imprevizibila. Soarele e in conjunctie cu Uranus si in careu cu Saturn. Dorian Gray isi sfasie tabloul. E “punctul de distrugere” in care sufletul s-a departat atat de mult de corp, incat inca un pas in plus le desparte complet, si atunci omul/sufletul moare, la propriu sau la figurat. Ori e “un semnal de alarma” ca trebuie sa distrugi ceva in al 12-lea ceas, pentru a salva altceva. E ca un mesaj primit pe telefon ca in 30 de secunde urmeaza un cutremur. Ce faci? Ti-e teama, intri in panica, fugi, te ascunzi, te gandesti la tine, la altii, incerci sa salvezi banii, gandesti logic sau teama iti intuneca mintea? Soarele e in conjunctie cu Uranus in Taur, in opozitie cu Luna din Scorpion si in careu cu Saturn din Varsator.
Este o Luna Plina care ne zguduie emotional din temelii.
“Viața nu e condusă de voință ori de proiecte dinainte stabilite. Viața e o alcătuire de nervi, ne fibre, de celule cu greu rânduite în care gândul își află ascunzătoare și pasiunea își nutrește visurile. Poți să-ți închipui că te găsești la adăpost și-ți poți imagina că ești puternic. Însă o nuanță de culoare întâlnită întâmplător într-o încăpere sau ivită pe cerul dimineții, un anumit parfum ce te-a încântat cândva și readuce cu el suave amintiri, un vers dintr-un poem uitat și peste care dai din nou, muzica pe care de mult n-ai mai cântat-o – ascultă-mă pe mine, Dorian, de asemenea lucruri depinde viața noastră.” (Oscar Wilde – Portretul lui Dorian Gray)
As putea spune ca, in mod concret, Luna asta Plina este despre bani sau despre fenomene naturale scapate de sub control, despre dorinta de manipulare politica sau despre conflicte legate de putere. Dar de fapt Luna asta Plina este despre reactia noastra emotionala in fata problemelor vietii. Despre cat poate sa duca si sa indure sufletul nostru. Despre ce alegem sa salvam si ce alegem sa distrugem. Fiti atenti la toti nervii din jur, la toti oamenii care care par pierduti si debusolati, la toate reactiile de furie. Sunt suflete cu cicatrici.
Unde se duce sufletul, cand se duce?
Sufletul nu se duce nicaieri. Ramane cu noi si sufera pentru noi.
Un om puternic nu e un om fara suflet. Un om puternic e un om care poate sa planga alaturi de sufletul sau, pentru a nu-l pierde. Pentru a spune aceeasi poveste.
Imagine: A portrait of Dorian Gray, by Mercuralis

Comments are closed