Luna Plina pe axa Sagetator – Gemeni ,

Eclipsa totala de Luna
26 mai 2021
Supercalifragilisticexpialidocious !
Deschid astrograma pentru momentul de Luna Plina …
Pentru cei familiarizati cu limbajul astrologic: Soarele in conjunctie cu Nodul Nord in Gemeni, in opozitie cu Luna in conjunctie cu Nodul Sud in Sagetator. Jupiter, guvernatorul Sagetatorului formeaza un careu in T la Luna Plina. Mercur, guvernatorul Gemenilor, face careu la Neptun din Pesti.
Pentru cei nefamiliarizati cu limbajul astrologic: Nenicule, am sfeclit-o! Supercalifragilisticexpialidocious !
In traducere libera:
“Supercalifragilisticexpialidocious!
Desi modul in care suna e ceva fioros
Daca-l spui suficient de tare, vei parea ca esti destept
Supercalifragilisticexpialidocious!
Um diddle diddle diddle um diddle ay
Um diddle diddle diddle um diddle ay!”

Toate aceste aspecte m-au dus cu gandul la cantecul “Supercalifragilisticexpialidocious” din filmul musical “Mary Poppins”. Cred ca toata lumea a auzit de el, desi nimeni habar n-are despre ce este vorba. Ceva vesel si fara sens aparent. Cuvantul format din 34 de litere “Supercalifragilisticexpialidocious” a fost inventat de catre un nativ Geaman (sic!), Richard M. Sherman (autorul cantecului), intr-un film produs de un nativ Sagetator (sic!), Walt Disney. Conform Wikipedia: “Explicația rădăcinilor cuvintelor a fost data de Richard Lederer, în cartea sa Crazy English, astfel: super- „deasupra”, cali- „frumusețe”, fragilistic- „delicat”, expiali- „a ispăși”, și -docious „educabil.” Într-o traducere aproximativă, cuvântul ar însemna „Ispășind pentru educabilitate printr-o frumusețe delicată.” Conform scenariului și acțiunii filmului, cuvântul „este folosit atunci cand cineva nu are nimic de spus.” (…) Pe de alta parte, Supercalifragilisticexpialidocious este un cuvânt fermecat, o formulă magică, care îi ajută pe cei care îl pronunță să iasă din situații dificile.”
In general, Soarele in Gemeni inseamna multa comunicare si miscare. Sagetatorii sunt optimisti si veseli. Poti sa-i pui fata in fata fara nicio grija, Axa Gemeni-Sagetator ne aduce buna dispozitie si avant. Ce te faci insa cand isi baga coada careurile din Pesti? Colac peste pupaza, mai avem si o conjunctie intre Luna Plina si Axa Destinului, adica o eclipsa! Hmmm … ori la bal, ori la spital! Stiti faza aia ca faci haz de necaz cand dai de dracu’? Nah, acum cantam cu tot avantul, ca dam de tac’su’!
Supercalifragilisticexpialidocious !
Stim cu totii cum e sa avem necazuri in viata. Ca le zicem careuri in T, ca le zicem faliment, dureri de coaste sau ca ne-a parasit iubitul, e acelasi bullshit pe care ni-l serveste viata uneori. Toate zodiile le au. Important este cum dai piept cu ele. Exista preconceptia ca Gemenii sunt superficiali, iar Sagetatorii foarte veseli … pe unde citesti de ei in general, par asa lipsiti de grija si fericiti. Nah, nu-i chiar asa. Au si ei problemele lor. Diferenta fata de celelalte zodii consta in felul in care reactioneaza in fata necazurilor. Un Geaman tinde sa vorbeasca mai mult, ca sa acopere problema de fond. Nu e neseriozitate, ci divagatie. Un Sagetator va afisa un zambet larg. Nu e banc, ci autoironie. Cumva, pe Axa Gemeni – Sagetator, e multa bascalie. Pentru a camufla durerea. Care durere? Careurile de la planetele din Pesti. E o durere importanta, reala? Dap, ca intervine si conjunctia la Axa Destinului. A cui e necazul? Pai si a Geamanului, ca guvernatorul sau, Mercur e in careu cu Neptun din Pesti. E si a Sagetatorului, ca guvernatorul sau, Jupiter aflat in Pesti e in careu cu Soarele si Luna si Axa Nodurilor Lunare. Care-i problema? Niste promisiuni (Soarele in Gemeni) ca totul va fi bine (Luna in Sagetator), care nu au acoperire (careu la Jupiter din Pesti). Vorbe frumoase (Mercur in conjunctie cu Venus in Gemeni), pe care te-ai bazat (Mercur si Venus aplica la un trigon cu Jupiter), dar care s-au dovedit doar minciuni sau proiectii nerealiste ale realitatii (Mercur si Venus in careu cu Neptun din Pesti). Despre ce este Luna asta Plina? Despre durerea creata de o minciuna. Despre disimularea realitatii, fara sa-ti pese de cei din jur. Despre cuvinte care lovesc. Despre santaj emotional si mediatic. Despre a interzice altcuiva sa zica ce are pe suflet. Despre “a ti se pune pumnul in gura”. Despre reprosuri. Despre promisiuni. Ce putem invata de la aceasta Luna Plina (Axa Destinului e in trigon si sextil cu Saturn)? Sa zambim, sa strangem din dinti, si sa mergem mai departe. Sa cantam, daca nu suntem lasati sa vorbim. Sa dansam, daca ne doare inima.
Supercalifragilisticexpialidocious !
La nivel social vor fi tot felul de probleme si controverse cu privire la libertatea cuvantului si la drepturile de exprimare. Ma uitam azi la stirea conform careia un avion al companiei Ryanair cu peste 120 de oameni la bord, a fost deturnat, in Belarus și silit să aterizeze, la Minsk. Sub falsul pretext ca la bord s-ar afla o bomba, avionul a fost fortat sa aterizeze doar pentru ca presedintele Belarus, Aleksandr Lukaşenko, sa il poata aresta pe Roman Protasevici, un fost colaborator al Nexta, o institutie media de opozitie. Reactia internationala a fost una puternica. (mai multe puteti citi aici: https://stirileprotv.ro/…/un-avion-la-bordul-caruia-ar…). Acest fapt vine pe fondul escaladarii represiunii regimului Lukaşenko impotriva miscarilor pro-democratie si a presei independente. (https://romania.europalibera.org/…/atac-f…/31262397.html )
La nivel personal, vom putea observa tot felul de reactii ciudate si bulversante cu privire la comunicare. O “bulibaseala” totala. Unul zice ceva, altul pricepe altceva. Sau cineva zice ceva si apoi se razgandeste. Cei carora au ceva de zis, li se interzice. Cei care nu au nimic de zis, se dau importanti si vorbesc aiurea. Unii se simt atacati verbal, desi nu este cazul. Altii fac atacuri verbale si critici, fara acoperire. Se spun povesti frumoase, din care nu pricepi nimic. Promisiuni dubioase. Cuvinte aruncate in vant.
Supercalifragilisticexpialidocious !
“Deci când pisica ţi-a înghiţit limba
Nu ai de ce să te sperii,
Doar zi cuvântul asta
Şi-atunci vei avea multe de zis,
Dar ai face bine să-l foloseşti cu grijă
Sau îţi poate schimba viaţa.
Supercalifragilisticexpialidocious”
Trebuie neaparat sa revedeti acest cantec in interpretarea magistrala a actorilor Julie Andrews si Dick Van Dyke : https://www.youtube.com/watch?v=uZNRzc3hWvE

Comments are closed