Luna Noua in Gemeni 3 iunie 2019 Vanare de vant

Ma uitam ieri pe astrograma acestei Luni Noi si parca nu-mi gaseam cuvintele … ideile mi se se invarteau in minte, fara vreun sens anume … Mercur in Gemeni in opozitie cu Jupiter Rx din Sagetator … multe ganduri care nu aveau o forma concreta … si la un moment dat am inceput sa fredonez, fara sa vreau….

“Raspunsul, prieteni, e vanare de vant,
Raspunsu-i vanare de vant.”

Despre aceasta Luna Noua e greu de scris…in sensul de a exprima ceva concret, palpabil. Putem invarti cuvintele si ideile…dar ele zboara in vant.

Luna Noua e in opozitie cu Jupiter Rx. din Sagetator si in careu cu Neptun din Pesti. Mercur, guvernatorul Lunii Noi este tot in Gemeni. Trei planete sunt puternice si in domiciliu, dar energia lor naste o tornada la nivel de comunicare.

Neptun in Pesti reprezinta visele si aspiratiile noastre spirituale.
Jupiter in Sagetator e adevarul promovat de societatea in care traim.
Mercur in Gemeni este vocea individuala a fiecaruia dintre noi.

Da, ar fi frumos ca aceste trei planuri energetice sa fie in armonie … dar la nivel ideatic, exista o lupta de mii de ani intre dreptul tau de a vorbi, adevarul societatii si spiritualitatea in cadrul careia vrei sa-ti intinzi aripile.

„Cate drumuri un om ar avea de facut pana ei sa-l considere om?
Cate mari pescarusii mai au de batut pana ajung pe nisip pentru somn?
Cate bombe vor mai sfarteca vieti intregi pan’ sa le interzicem pe veci?”

La inceputul anilor 60, Bob Dylan a lansat piesa “Blowin’ in the Wind”, care l-a transformat intr-un star international. Dylan, nativ Geaman, cu Mercur in Gemeni in careu cu Neptun, a scris: “ Nu pot spune multe despre acest cantec, decat ca raspunsul zboara in vant. Raspunsul nu-l gasesti in carti sau filme sau spectacole de televiziune sau grupuri de discutie. Omule, raspunsul e in vant – si zboara in vant. Prea multi oameni imi spun unde sa gasesc raspunsul dar eu nu-i cred. Spun ca e in vant si exact ca foaia de hartie a unui ziar, trebuie sa aterizeze undeva … Dar problema este ca nimeni nu ridica raspunsul atunci cand acesta aterizeaza, asa ca nu prea multi oameni ajung sa vada si sa stie … si raspunsul zboara mai departe. Spun ca unii din cei mai mari criminali sunt aceia care intorc capul cand vad ceva gresit ca se intampla, intorc capul stiind ca e gresit. Eu am doar 21 de ani si stiu ca au fost prea multi asa … Voi oamenii peste 21 de ani, cu siguranta sunteti mai maturi si mai intelepti” (comentariu scris de Bob Dylan in revista Sing Out, cu ocazia publicarii catecului “Blowin’ in the Wind”).

Multi au comentat ca acest catec militeaza pentru drepturile omului, ca piesa este adaptarea unui cântec al sclavilor de culoare, “No More Auction Block”. Altii i-au cautat intelesul in cuvintele biblice ”M-am uitat cu luare aminte la toate lucrările care se fac sub soare şi iată: totul este deşertăciune şi vânare de vânt. ( Eclesiastul 1.14. )

Mai tarziu, versurile au fost folosite de protestatarii impotriva razboiului din Irak. In 1997 Bob Dylan a interpretat cantecul la un congres al Bisericii Catolice. Cu aceasta ocazie, Papa Ioan Paul al II-lea a spus ca intr-adevar, raspunsul e “in vant”, dar nu in vantul fizic ce zboara lucrurile, ci mai degraba in “vantul spiritual” care ne va conduce catre Hristos.

Cert este, ca de-a lungul timpului, acest cantec nu a gasit raspunsul … dar a dat nastere la multe intrebari si controverse.

Exact acelasi sentiment il am cu privire la momentul de Luna Noua din 3 iunie 2019.

Suntem efervesceti, in continua miscare, avem sperante si vise pentru viitor, dar parca nimic nu se aseaza. Comunicam, dar parca nu transmitem indeajuns. Ne aparam drepturile, dar nu stim exact care sunt acelea. Vrem schimbare, dar habar nu avem unde ne va duce aceasta. Facem planuri care zboara in vant…

Careul in T dintre Luna Noua din Gemeni – Jupiter Rx. din Sagetator – Neptun din Pesti nu vine sa ne ofere un raspuns, ci mai multe intrebari.

„De cate ori omul in sus va privi pana cerul sa-l vada-ndeajuns?
Cat de multe urechi necesare le sunt ca sa auda al drumurilor vant?
Cati mai au de murit ca sa afle in sfarsit ca oameni prea multi au murit.”

Cantecul lui Bob Dylan a intrat si in memoria artistica a poporului roman, prin reinterpretarea lui Florian Pittis, pe versurile traduse de Adrian Paunescu. “Blowin’ in the Wind” a devenit “Vanare de Vant”, in conceptia acestuia din urma, in 1973. Am folosit mai sus in acest articol versurile in traducerea lui Paunescu.

Peste ani, in 2012 Mircea Cartarescu il reinventeaza pe Dylan ca poet adunand si traducand intr-o carte 100 de poezii din cantecele sale. “Blowin’ in the Wind” devine “Suflare in vant”:

 "Câţi ani pe pământ poate-un pisc să existe
Până ce spălat e de mare?
Şi câţi ani poate un popor să reziste
Până la visata eliberare?
De câte ori te prefaci că eşti orb
Ca să nu vezi lumina cea mare?
Răspunsul, prietene, e suflare în vânt
Răspunsu-i suflare în vânt".

Controverse peste controverse, versiuni diverse, intelesuri diferite, inexistenta unui raspuns, nasterea intrebarilor, calatorii spirituale … Blowin’ in the Wind … Vanare de Vant … Suflare in vant … Careul in T dintre Luna Noua din Gemeni – Jupiter Rx in Sagetator – Neptun din Pesti … . Trei planete puternice in domiciliu (Mercur, Jupiter, Neptun) … Mercur in opozitie cu Jupiter…

Probabil ca ati dat click pe acest articol pentru a citi despre Luna Noua. Daca ati inteles vreodata versurile cantecului, probabil ca ati inteles si despre ce e vorba cu aceasta Luna Noua … Daca nu, probabil ca nu veti intelege mare lucru nici despre ce se intampla zilele acestea, vi se va parea doar ca totul e ciudat, ca sunt probleme pe comunicare, amanari si neseriozitate …

PS: Bob Dylan a luat premiul Nobel pentru Literatură pe anul 2016, pentru „crearea unor noi maniere de expresie poetică în cadrul marii tradiţii a muzicii americane”. Bob Dylan are, in astrograma natala, Mercur in Gemeni in careu cu Neptun si Axa Nodurilor Lunare.

NB: Articol scris prin condeiul virtual al lui Mercur in Gemeni in opozitie cu Jupiter Rx din Sagetator. A se citi ca atare.

“Raspunsul, prieteni, e vanare de vant,
Raspunsu-i vanare de vant.”

Pictura: Vincent Van Gogh

Auditie muzicala:

Comments are closed