Luna Noua in Balanta 9 octombrie 2018

Judecata lui Solomon

Maine este Luna Noua in Balanta. Cand auzim de aceasta zodie, gandul ne duce la toleranta, eleganta, relatii umane. Probabil ca citim despre indemnul de a fi mai buni unii cu altii. Energia Balantei ni se pare destul de feminina, sensibila. Atentie insa: aceasta Luna Plina are o puternica influenta plutoniana, scorpionica. Soarele si Luna din Balanta aplica la un careu cu Pluto (guvernatorul modern al Scorpionului) din Capricorn. Pe de alta parte, Venus, guvernatoarea Balantei este in Scorpion si aplica la un careu cu Marte ( guvernatorul traditional al Scorpionului). Cum am da-o, cum am intoarce-o, Luna Plina din Balanta are o energie de Scorpion. Ce se intampla insa cand aceste doua zodii trebuie sa lucreze impreuna? La prima vedere, ele sunt total diferite si prin urmare nasc un conflict de interese. Si ne grabim sa spunem ca Balanta cedeaza prima, iar Scorpionul castiga.

Scorpionul vede lucrurile in alb si negru, iar parerea lui este cea mai importanta pentru el. Balanta apreciaza nuantele si tinde sa medieze conflictele celorlalti. Sa le pui sa lucreze impreuna e ca si cum Scorpionul vine si spune: “Daca facem cum zic eu, totul va fi bine”, iar Balanta raspunde: “Desigur, draga, cum zici tu, numai sa nu ne certam!” In definitiv, peste tot citim ca Balanta e cam “slaba” si “mototoala”, iar Scorpionul e “puternic” si “incisiv”. Daca ne culcam pe-o ureche si acceptam aceasta parere insa gresim cu siguranta. Scorpionul are mult de lucrat cu fricile interioare, pe cand Balanta e un dirijor excelent al relatiilor interumane. Acolo unde Scorpionul vede doar alb si negru, Balanta se desfata cu 100 de nuante de gri.

In ultimul timp s-a dezbatut foarte mult pe problematica prezentei lui Venus in Scorpion si a retrogradarii acesteia. Ce aduce aceasta energie? Multa indarjire, patos, furie nascuta din frustrare si resentimente. Venus e in careu cu Marte si Nodul Sud. Vechi tabuuri sunt readuse pe tapet, si fiecare considera ca el are dreptate, ca trebuie sa condamnam lucrurile din start. Este bine sa scoatem din noi insine supararile si furia, dar ce facem cu ele mai apoi? Le arucam direct in capul celorlalti? Ok, ne-a dezamagit partenerul, dar e doar vina lui? Decidem sa rupem o relatie, dar ce punem in loc? Condamnam pacatul altcuiva, dar pacatele noastre ni le ducem in carca in continuare.

Si exact in acest moment este Luna Noua in Balanta. Acolo unde Scorpionul condamna, Balanta vine si judeca. Luna Noua se loveste ca de un zid de conceptiile morale ale societatii (careul cu Pluto din Capricorn) dar aduce cu sine constiinta faptului ca razboiul nu rezolva ceva, ci doar omoara tot ce intalneste in cale: oameni, suflete (Luna Noua e in trigon cu Marte, care la randul sau e in careu cu Venus). Iar atunci cand omori visul cuiva, sa nu te astepti ca visul tau sa fie respectat! (Luna Noua in inconjunctie cu Neptun din pesti) E usor sa fim furiosi si maniosi, dar e greu sa stii sa iubesti. E absolut natural sa te gandesti la tine si la nevoile tale in primul rand, dar e o dovada de umanitate sa te gandesti si la nevoile altora, si sa incerci sa le respecti.

Stau si ma uit pe astrograma momentului si ma gandesc cat de mult energia Balantei se impleteste cu cea a Scorpionului. Imi doresc sa vad ca oamenii inteleg iubirea (Soare in conjunctie cu Luna in Balanta)…dar oamenii sunt atat de raniti sufleteste acum (Venus Rx in Scorpion in careu cu Marte)… Stam si ne razboim ca fraierii unul cu altul doar din dorinta de a avea dreptate (Crucea cosmica dintre Mercur, Uranus si Axa Destinului)…

Luna Noua in Balanta vine cu o intrebare simpla: Ti-ar placea sa fii judecat, exact asa cum ii judeci tu pe altii?

Biblia ne ofera o parabola plina de intelepciune, care ne invata ca iubirea fata de aproape este mai importanta decat mandria de a avea dreptate:

„Atunci au venit două femei curve la împărat şi s-au înfăţişat înaintea lui.
Una din femei a zis: „Rogu-mă, domnul meu, eu şi femeia aceasta locuiam în aceeaşi casă, şi am născut lângă ea în casă. După trei zile, femeia aceasta a născut şi ea. Locuiam împreună, niciun străin nu era cu noi în casă. Nu eram decât noi amândouă. Peste noapte, fiul acestei femei a murit, pentru că se culcase peste el. Ea s-a sculat pe la mijlocul nopţii, a luat pe fiul meu de lângă mine, pe când dormea roaba ta, şi l-a culcat la sânul ei: iar pe fiul ei, care murise, l-a culcat la sânul meu.
Dimineaţa, m-am sculat să dau ţâţă copilului; şi iată că era mort. M-am uitat cu luare aminte la el dimineaţa; şi iată că nu era fiul meu, pe care-l născusem.”
Cealaltă femeie a zis : „Ba nu, fiul meu este cel viu, iar fiul tău cel mort.”
Dar cea dintâi a răspuns : „Ba nicidecum ! Fiul tău este cel mort, iar fiul meu este cel viu.”
Aşa au vorbit ele înaintea împăratului.
Împăratul a zis : „Una zice : „Fiul meu este cel viu, iar fiul tău este cel mort.” Şi cealaltă zice : „Ba nicidecum ! Fiul tău este cel mort, iar fiul meu este cel viu.”
Apoi a adăugat : „Aduceţi-mi o sabie.” Au adus o sabie înaintea împăratului. Şi împăratul a zis : „Tăiaţi în două copilul cel viu şi daţi o jumătate uneia şi o jumătate celeilalte.”
Atunci femeia al cărei copil era viu a simţit că i se rupe inima pentru copil şi a zis împăratului : „Ah ! domnul meu, dă-i mai bine ei copilul cel viu şi nu-l omorî !” Dar cealaltă a zis : „Să nu fie nici al meu, nici al tău ; tăiaţi-l !”
Şi împăratul, luând cuvântul, a zis : „Daţi celei dintâi copilul cel viu şi nu-l omorâţi. Ea este mama lui.”
Tot Israelul a auzit de hotărârea pe care o rostise împăratul. Şi s-au temut de împărat, căci au văzut că înţelepciunea lui Dumnezeu era în el, povăţuindu-l în judecăţile lui”. (I Impărati 3 : 16 – 28)

Pictura: Nicolas Poussin (1594–1665), The Judgment of Solomon (1649)

Comments are closed