Echinoctiul de primavara

Şi-aşa-mi vine câteodată, dorule…
Să dau cu cuţâtu-n chiatră…
Din chiatră să iasă foc…

Soarele intra in Berbec pe 20 Martie. Foc in Foc. Exprimare a personalitatii cu putere si fara echivoc. Curaj. Energie.

Intrand in Berbec, Soarele face insa careu cu Marte, guvernatorul acestei zodii. Marte e proaspat intrat in Capricorn si aplica la o conjunctie cu Saturn. Foc contra Foc nascut din Piatra. Personalitate individuala in conflict cu puterea sociala. Revolta. Strigat. Lupta.

In luna de zile cat va sta in Berbec, Soarele va forma careuri, pe rand, nu doar cu Marte, ci si cu Saturn si Pluto. Tot in aceasta perioada Mercur va intra in miscare aparent retrograda si va inflama mocnit toata situatia. Frustrare. Intoleranta.

Cutit in piatra, fier in piatra, sabie in piatra…sunt o multime de legende si povesti pe care omenirea le-a trait si apoi le-a pus in cuvinte si cantece.

„Sabia lui Attila este legendara armă de luptă a lui Attila, conducătorul hunilor, care îi conferă celui care o posedă dreptul la domnie prin voia lui Dumnezeu.
Legenda spune că un păstor a observat că o vită a sa șchiopăta. Urmărind dâra de sânge, el a zărit o sabie ruginită ieșind din pământ. A luat-o și i-a dus-o direct la Attila. Conducătorul hunilor a crezut că este celebra sabie a zeului Marte și că victoriile îi vor fi asigurate de această sabie.
Denumirea de Marte se datorează scriitorului roman Priscus, dar hunii ar fi numit-o simplu: „Sabia lui Dumnezeu”. Attila a folosit-o și ca armă, dar și ca simbol al favorurilor divine, ceea ce i-a atras denumirea de „flagellum Dei” (“biciul lui Dumnezeu”).” Sursa: Wikipedia

Sabia din stanca a Regelui Arthur, pe care doar el a putut sa o scoata de acolo. Excalibur, sabia magica pe care o va darui Doamna Lacului aceluiasi rege.

Sabia lui Damocles. „Se spune ca un tiran al Siracuzei a vrut sa dea o lectie unui curtean lingusitor, pe care il chema Damocles si la un ospat l-a asezat pe tronul sau. In timpul ospatului i-a aratat o sabie, ce atarna deasupra capului sau, tinuta doar de un fir de par. Prin asta a vrut sa-i arate ca pe tirani ii pandesc primejdii in orice moment, chiar si la ospete si ca nu este asa mare fericire sa fii tiran.”

Sabia, ca si cuvant al lui Dumnezeu. “Nu socotiti ca pace am venit sa aduc pe pamant; nu am venit sa aduc pace, ci sabie.” (Matei 10, 34) Sfantul Nicolae Velimirovici a talmacit acest mesaj astfel : “Asa a grait Domnul. A se citi: Nu am venit sa impac adevarul cu minciuna, intelepciunea si prostia, binele si raul, dreptatea si silnicia, bestialitatea si omenia, inocenta si desfranarea, pe Dumnezeu si pe mamona: ci am adus sabie, ca sa tai si sa le despart, incat sa nu se amestece. Cu ce sa le desparti, Doamne? Cu sabia adevarului. Ori cu sabia cuvantului Lui Dumnezeu, ceea ce e totuna: fiindca adevarul este cuvantul Lui Dumnezeu, si cuvantul Lui Dumnezeu este adevarul.”

Asa de frumos le zice in cantecul asta…Ducu Bertzi…e o adevarata filozofie in versurile astea. E si revolta, si curaj, si frustrare…asa cam ca energia care incepe sa se contureze…

Ducu Bertzi – Când s-o-mpărţit norocul

Şi-aşa-mi vine câteodată, dorule,
Şi-aşa-mi vine câteodată
Să dau cu cuţâtu-n chiatră,
Să dau cu cuţâtu-n chiatră, dorule.

Din chiatră să iasă foc, măi dorule,
Din chiatră să iasă foc,
Dacă-n viaţă n-am noroc,
Dacă-n viaţă n-am noroc, măi dorule.

Când s-o-mpărţit norocu, măi dorule,
Când s-o-mpărţit norocu,
Fost-am eu dus la lucru,
Fost-am eu dus la lucru, măi dorule.

Şi la tăţi le-o dat cu caru, dorule,
Şi la tăţi le-o dat cu caru,
Numa mie cu păharu,
Numa mie cu păharu, dorule.

Nici acela n-o fo plin, măi dorule,
Nici acela n-o fo plin,
Jumătate-o fo venin,
Jumătate-o fo venin, măi dorule.

Nici acela n-o fo ras, măi dorule,
Nici acela n-o fo ras,
Jumătate-o fo năcaz,
Jumătate-o fo năcaz, măi dorule.

Nalt îi ceriu şi senin, măi dorule,
Nalt îi ceriu şi senin,
Pe-a me parte norii vin,
Pe-a me parte norii vin, măi dorule.

Nalt îi ceriu şi stelat, măi dorule,
Nalt îi ceriu şi stelat,
Pe-a me parte norii bat,
Pe-a me parte norii bat, măi dorule.

Şi-aşa-mi vine câte-un gând, măi dorule,
Şi-aşa-mi vine câte-un gând,
Să plec pe păduri cântând,
Să plec pe păduri cântând, măi dorule.

https://www.youtube.com/watch?v=a9DaGO0YQY0

Comments are closed