14 februarie – Sf Valentin

emotia_zilei_14_februarie_2016„Dragostea care nu are la baza prietenia este ca un castel construit pe nisip” (Ella Wheeler Wilcox)

Toata lumea se agita zilele astea ca e Sf Valentin si iubirea ar trebui sa fie pe buzele tuturor. Acu, daca e sa o luam pe romaneste, mai bine am astepta Dragobetele, sa ne iubim pe limba noastra. Dar cum maine e duminica si e weekend, nitica iubire nu strica nimanui. Mai in gluma mai in serios, am zis ca ar fi cazul sa arunc o privire peste astrograma din 14 februarie 2016 si sa ma uit in special dupa Venus, guvernatoarea traditionala si mult laudata a Iubirii.

Venus e in Capricorn, in trigon cu Jupiter si Nodul Nord din Fecioara si se desprinde dintr-un sextil cu Marte din Scorpion. Toate bune si frumoase, sa ne iubim cu drag si spor, ca ce poate fi mai benefic decat un trigon Venus Jupiter de ziua indragostitilor?

Acuma un picut de luat aminte:

Venus e in trigon cu Jupiter, dar acesta din urma e retrograd si in Fecioara, care e guvernata de Mercur.

Mercur abia pe 14 februarie iese din ciclu retrogradarii inceput in 19 decembrie 2015.

Venus e in conjunctie cu Mercur, acesta din urma aflat pe pragul dintre Capricorn si Varsator.

Venus e in Capricorn, care e guvernat de Saturn, care Saturn incepe sa reface mai vechiul careu cu Jupiter Rx din Fecioara.

Acu daca ne uitam binisor la tranzitele astea, ne gandim ca e ca si in iubire: cu cat pare mai simpla, cu atat e de fapt mai complicata.

Ma iubeste? Da! Asta-i bine. Trigonul Venus – Jupiter.

Iupeeeeee, si hai sa sarbatorim de Sf Valentin.

Dar de aceasta data Venus e despre iubirea matura, asezata, asumata (Venus in Capricorn), despre greutatile peste care trebuie sa trecem in cuplu (careul Saturn – Jupiter), despre construirea bazelor solide inca de la inceput (trigonul Venus – Jupiter). Si ne gandim la toate acestea si la ce inseamna cuplul in care suntem cu multa seriozitate si responsabilitate (conjunctia Venus Mercur). Sunt multe de asezat si de reevaluat in relatii in aceste zile. Abia acum culegem roadele din ciclul retrogradarii mercuriene. Pe 5 ianuarie 2016, Mercur a intrat in miscare aparent retrograda la gradul 1 din Varsator, iar pe 8 ianuarie a reintrat in Capricorn. Revine in miscare directa pe 25 ianuarie, la gradul 14 din Capricorn. Dar ciclul retrogradarii dureaza mai mult: a inceput de fapt pe 19 decembrie 2015 (cand Mercur a pasit pentru prima data peste gradul 14 Capricorn) si se va sfarsi pe 14 februarie 2016, cand va depasi din nou gradul 1 din Varsator.

Varsatorul corespunde casei a 11-a, a prietenilor. Responsabila Venus, atat de saturniana in Capricorn, langa Mercur pasind in Varsator, la finalul unui ciclu de aproape 2 luni al retrogradarii sale, ma duce cu gandul la faptul ca la baza iubirii trebuie sa stea prietenia. Daca omul de langa tine nu iti este si prieten, daca nu impartiti totul, daca nu te bucuri mai mult de bucuria celuilalt, decat de a ta, daca nu ai incredere in partenerul tau, atunci nu exista o baza solida pentru acel cuplu, dragostea e doar un castel de nisip care se va spulbera in valurile vietii.

E duminica, si e 14 februarie, si e Sf Valentin, si e o zi ca oricare alta, si e o zi in care vorbesti sau nu depre dragoste.

Cel pe care il iubesti iti este si cel mai bun si mai apropiat prieten?

Pictura: Pal Szinyei Merse – Indragostitii (1869)

Comments are closed